Пореден скок на цените на новите автомобили по света. Производителите използват

...
Пореден скок на цените на новите автомобили по света. Производителите използват
Коментари Харесай

Цените на новите коли скачат, у нас през 2021 г. на 1000 души 4 са си купили нов автомобил

Пореден скок на цените на новите коли по света. Производителите използват фини способи, с цел да ги покачат. Това демонстрират данните от ново изследване на автомобилния пазар в Европа, предава Българска телеграфна агенция.

Лоши вести за купувачите на нови коли в Европа

Всеки, който възнамерява да си купи нова кола в настоящия интервал на икономическа неустановеност, би трябвало да се приготви за непредвидени разноски, предвиждат създателите на изследване, направено под управлението на немския авто специалист Фердинанд Дюденхофер.

Немалко евентуални купувачи са били осведомени, че би трябвало да са подготвени да платят повече за новите коли, които имат намерение да закупят, написа ДПА.

" Фиат " (Fiat) и Бе Ем Ве (BMW), да вземем за пример, стопираха продажбите на евтини базови разновидности на известните си модели ", разкрива Дюденхофер.

" Най-продаваният модел на " Мерцедес-Бенц " (Mercedes-Benz) - GLS SUV, в това време нарастна с 10 % ", добавя автомобилният специалист.  

В същото време европейски автомобилостроители отстраняват всяка допустима отстъпка, от която купувачите на нови коли можеха да се възползват при покупка онлайн. Повишиха се и цените, които заплащат ползвателите на нови коли, взети на лизинг.

Много автомобилни компании влагат повече запаси в производството на първокласни коли, защото маржовете на облага при продажбата им са по-големи спрямо тези при компактните модели.

По време на рецесията с доставките на електронни чипове редица компании взеха решение да вложат по-голяма част от лимитираните количества съставни елементи, с които разполагат, в производството на първокласни коли, тъй като " от тях се вършат положителни пари ", отбелязва ДПА.

" За момента, производителите към момента могат да изпълнят многбройните поръчки за по-малки и по-евтини коли, които са получили. Но тази картина скоро ще се промени, в случай че в допълнение към възходящите цени на колите, набъбнат и лихвите по заемите, а с тях и рискът от повишение на необслужваните потребителски заеми ", счита специалистът Фердинанд Дюденхофер.

В доста европейски страни е регистрирано доста повишаване на новите коли с мотори с вътрешно горене, написа изданието motor1.com.

В Германия, Италия, Франция, Нидерландия, Италия, Обединеното кралство и Норвегия междинната цена на нов автомобил с мотор с вътрешно горене през 2015 година е 35 500 евро. През тази година, по данни до юни, междинната продажна цена на дребно на тези коли доближава 44 101 евро.

Още по-скъпо излиза да си купите нов електрически автомобил. Най-общо, междинната цена на новите електрически модели в Европа е 55 821 евро.

Колко костват новите коли в Съединени американски щати?

Ситуацията на пазара на нови коли е прекомерно комплицирана, изключително в Европа и в Съединени американски щати, отбелязва motor1.com.

Проучване на консултантската компания " Джейто дайнамикс " (Jato Dynamics), профилирана в областта на автомобилната индустрия, сочи, че междинната цена на дребно на новите коли с мотори с вътрешно горене е скочила с 14 % в Съединени американски щати сред 2015 и 2022 година, без да бъдат регистрирани отстъпки, промоции и държавни дотации.

Тя се е повишила от 39 143 $ през 2015 година до 44 641 $ (43 852 евро) през тази година. Това е нарастване от над 5000 $ единствено за 7 години.

Още по-скъпи са електрическите коли в Съединени американски щати. Средната им цена е 63 864 долара  (62 736 евро).

Поради повишаващите се цени на новите коли и пикапи, някои от притежателите им зад Океана от ден на ден задлъжняват, осведоми Ройтерс. Средният заем за покупката на ново моторно транспортно средство в Съединени американски щати е достигнал рекордните 40 290 $ (39 578 евро) през второто тримесечие на годината, разгласи предходната седмица компанията за разбори и данни в областта на кредитирането " Експириън " (Experian). Средната месечна вноска по заем за покупката на нов автомобил нараства през второто тримесечие на тази година с близо 15 % на годишна основа до 667 $, се показва в най-новия отчет на " Експириън " за финансирането на автомобилния пазар в Съединени американски щати.

Как се отразяват по-високите цени на продажбите на нови коли?

Продажбите на нови коли в Европейски Съюз са намалели с 14 на 100 през първата половина на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, заяви през юли Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), представена от Франс прес. През първите 6 месеца на тази година са продадени към 4,6 милиона нови транспортни средства, като огромните пазари регистрират двуцифрен спад, най-много поради продължаващия дефицит на микрочипове.

Най-отчетливо е понижението в Италия - 22,7 %, следвана от Франция - 16,3 %, Германия - 11 %, и Испания - 10,7 %. Подобен е и спадът на английския авто пазар - 11,9 на 100.

Продажбите в България обаче са се нараснали с 13,3 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година, демонстрират данните на ACEA. Между януари и юни у нас са регистрирани 14 639 нови коли при 12 926 през първите 6 месеца на 2021 година Данните единствено за юни обаче демонстрират понижение с 1,2 на 100 на продажбите на нови коли в България в съпоставяне със същия месец на предходната година.

България е на последно място измежду страните от Европейски Съюз по брой на продадените нови коли на човек от популацията през 2021 година, по данни на ACEA. На 1000 души от популацията се падат по 4 нови автомобила, закупени през предходната година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР